Natuur(groot)ouders en gidsen

GEZOCHT: natuurouders en gidsen
Natuurouders zijn vrijwilligers die leerkrachten ondersteunen bij veldwerk en/of natuurlessen in de klas. De natuurouder regelt (eventueel samen met andere natuurouders) de organisatie, zet de materialen klaar en begeleidt de groepjes leerlingen bij de opdrachten zodat de leerkracht zich bezig kan houden met het leren door de kinderen. De natuurouder kan suggesties doen aan de school en/of leerkracht. De leerkracht is altijd eindverantwoordelijk.
Gidsen zijn vrijwilligers die met leerlingen een excursie maken door een natuurgebied. We hebben op dit moment 2 typen excursies, beiden door de uiterwaarden. Dat zijn:
Dwaaltochten voor groep 5 en 6. Dit zijn beleef- of struintochten. Het gaat hierbij minder om het leren maar meer om het beleven. Wat kun je zien, ruiken, horen en ervaren? Dwars door het gebied op zoek naar leuke ervaringen zoals steentjes zoeken en er mee 'ketsen', kriebelbeestjes en planten bekijken, vogels spotten, diersporen ontdekken, geluiden waarnemen en nog veel meer.
Water&Land-excursies voor groep 7-8. Dit zijn excursies waarbij de leerlingen een aantal opdrachten uitvoeren die allemaal iets te maken hebben met water en/of land. Dat varieert van de dijkhoogte meten tot grondboren, een waterlinie-spel spelen, ontdekken welke middelen van bestaan bij de rivier en uiterwaard passen, spelen met waterniveau's en een rivierloop nabootsen.

We zijn van plan om nieuwe excursies te ontwikkelen in o.a. het Bos bij Zoelen en/of Ommeren. Daarvoor zoeken we nieuwe gidsen om ze op te leiden tot natuurgids.

Als natuurouder en gids ben je een gastheer/vrouw die er voor zorgt dat het programma goed verloopt. Zo leren de leerlingen optimaal de natuur te ontdekken, te beleven en te begrijpen hoe de mensen in en met de natuur samenleven.

DSC01611

wat bieden wij:
Natuurouders: bij voldoende belangstelling een interne opleiding tot natuurouder van minimaal 3-5 ochtenden (1x per week) waarin we veel uitleggen en vooral veel (voor)doen. Thema’s zijn de schoolomgeving, bos en bomen, uiterwaarden, wateronderzoek, kleine beestjes, enz.
Gidsen: een interne opleiding van 2 dagdelen, 1x theorie en 1x praktijk.  (Kan eventueel gecombineerd worden)

wat vragen wij:
Enthousiasme voor natuuronderwijs. Enige basiskennis van de natuur is wenselijk.
Deelname aan interne cursus.
Een aantal keer per seizoen inzetbaar zijn als natuurouder of gids.
Eigen vervoer naar de locaties waar de excursies zijn.
Uiteraard: fysiek in staat zijn om deze excursies te kunnen geven.

interesse?
Stuur een bericht. Zet daarin wat je wilt gaan doen (natuurouder en/of gids) en ook hoe vaak je ongeveer kunt of wilt.

Reacties zijn gesloten.